Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2022 18:13 - Живот след капитализма
Автор: hristiqnskaprosveta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 614 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.01.2022 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
COVID-19 и провалите на капитализма (Ричард Улф)
  •  
  •  
  •  
 Публикувана на Четвъртък, 09 Април 2020 11:55

image

Отчаяните политики на управляваните от паника правителства включват хвърляне на огромно количесто пари в икономиките, които се сринаха в следствие на коронавирусната заплаха. Централните банки създават пари и ги отпускат при изключително ниски лихви на големите корпорации и особено на големите [търговски – бел.прев.] банки, "за да ги спасят от кризата". Държавните бюджти заемат огромни суми, за да върнат срутената икономика обратно в това, което си въобразяват, че е „нормалната икономика преди вируса“. Лидерите на капитализма се втурват в провалени политики заради своите идеологически наочници.

Проблемът с политиките, насочени към връщане на икономиката към това, което беше преди да ни удари вируса, е следния: глобалният капитализъм до 2019 г. сам по себе си беше основна причина за срива през 2020 г. Белезите от катастрофите през 2000 и 2008-2009 г. все още не са излекувани. Годините с ниски лихвени проценти дадоха възможност на корпорациите и правителствата да „решат“ всичките си проблеми, като теглиха назаем без ограничения при почти нулеви лихвени разходи. Всички нови пари, наляти в икономиките от централните банки, наистина предизвикаха страховита инфлация, но главно на фондовите пазари, чиито цени впоследствие се отклониха по спираловиден начин опасно далеч от основните икономически показатели и реалности. Неравенствата в доходите и богатството достигнаха исторически максимуми.

Накратко, капитализмът създаде уязвимости за пореден срив, който може да се случи при задействане на всевъзможни спусъци. Задействането този път не беше сривът на dot.com от 2000 г. или последващият срив на 2008/9; това беше вирус. И разбира се, основната идеология изисква фокусиране върху спусъка, а не уязвимостта. По този начин основните политики имат за цел възстановяване на предвирусния капитализъм. Дори и да успеят, това ще ни върне към капиталистическа система, чиито натрупани уязвимости скоро отново ще се срутят от още един спусък.

В светлината на коронавирусната пандемия фокусирам критиката си върху капитализма и уязвимостите, които той е натрупал, по няколко причини. Вирусите са част от природата. Те са нападнали хора - понякога опасно - както в далечната, така и в най-новата история. През 1918 г. испанският грип убива близо 700 000 в САЩ и милиони на други места. Последните вируси включват SARS, MERS и Ebola. Важното за общественото здраве е подготвеността на всяко общество: складирани тестове, маски, вентилатори, болнични легла, обучен персонал и др., за да се справим с опасните вируси. В САЩ такива скоти се произвеждат от частни капиталистически предприятия, чиято цел е печалба. Не беше изгодно да се произвеждат и складират такива продукти, това не беше и все още не се прави.

Освен това правителството на САЩ не е произвеждало или сържало на склад тези медицински продукти и консумативи. Американските държавни служители от върха на йерархията дават предимство на частния капитализъм; тяхната основна цел е неговата защита и укрепване. Резултатът е, че нито частният капитализъм, нито правителството на САЩ изпълняваха най-основното задължение на всяка икономическа система: да защитават и поддържат общественото здраве и безопасност. Отговорът на американския капитализъм на коронавирус пандемията продължава да бъде това, което е от декември 2019 г.: твърде малко, твърде късно. Не успя. Това е проблемът.

Втората причина да се съсредоточа върху капитализма е, че отговорите на днешния икономически крах от Тръмп, републиканците и повечето демократи внимателно избягват всякаква критика срещу капитализма. Всички те обсъждат вируса, Китай, чужденците, други политици, но никога системата, която всички обслужват. Когато Тръмп и други притискат хората да се върнат в църквите и на работните си места – въпреки че рискуват живота си и този на други хора, - те поставят възраждането на рухналия капитализъм пред общественото здраве.

Третата причина, поради която капитализмът е виновен тук, е, че алтернативните системи - тези, които не са задвижвани от логиката „печалбата на първо място“ - биха могли да се справят с вирусите по-добре. Макар да не е изгодно да произвеждате и съхранявате всичко необходимо за едва вирусна пандемия, това е ефективно. Богатството, което вече е загубено в тази пандемия, далеч надвишава разходите за производство и складиране на тестове и вентилатори, липсата на които допринася толкова много за бедствието днес. Капитализмът често преследва печалба за сметка на по-належащите социални нужди и ценности. В това отношение капитализмът е ужасно неефективен. Сегашната пандемия показва тази истина на хората.

Икономика, базирана на работнически кооперативи - където работниците демократично управляват предприятията, решавайки какво, как и къде да произвеждат и какво да правят с печалбите - биха могли и вероятно ще поставят социалните нужди и цели (като подходяща подготовка за пандемии) пред печалбите. Работниците са мнозинството във всички капиталистически общества; техните интереси са тези на мнозинството. Работодателите винаги са малко малцинство; техните са „специалните интереси“ на това малцинство. Капитализмът дава на това малцинство властовата позиция, печалбите и силата да определят как обществото като цяло живее или умира. Ето защо сега всички работници се чудят и се притесняват колко дълго ще издържат нашите работни места, доходи, домове и банкови сметки - ако все още ги имаме. Едно малцинство (работодатели) решава всички тези въпроси и изключва мнозинството (работниците) от вземането на тези решения, въпреки че мнозинството трябва да живее с резултатите от тях.

Разбира се, сега основният приоритет е да се постави на първо място общественото здраве и безопасност. За тази цел работниците в цялата страна обмислят да откажат да изпълняват заповедите за работа в опасни условия. Така американският капитализъм постави общата стачка в днешния социален дневен ред. Близкият втори приоритет е да се поучим от провала на капитализма в лицето на пандемията. Не трябва да претърпяваме отново толкова опасна и ненужна социална разруха. По този начин промяната на системата влиза в днешния социален дневен ред.

Превод от английски от CounterPunch: Живот след капитализма


https://www.lifeaftercapitalism.info/analyses/506-covid19-provalite-na-kapitalizma




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. kvg55 - hristiqnskaprosveta,
29.01.2022 19:36
По-добър.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristiqnskaprosveta
Категория: Други
Прочетен: 193407
Постинги: 134
Коментари: 122
Гласове: 290
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031